Dnes ochutnáme legendární saké Otokoyama, které pochází z nejsevernějšího japonského ostrova. Hokkaidó je zároveň i nejméně osídleným ostrovem v Japonsku, a to překvapivě ne kvůli chladnému podnebí a velkému množství sněhu, ale kvůli relativně pozdní kolonizaci, která proběhla až ve druhé polovině 19. století.

Ve vnitrozemí při severozápadním okraji přírodního parku Daisetsuzan (v překladu znamená Velké zasněžené hory) leží město Asahikawa. Zimy v Asahikawě jsou tuhé a dlouhé. Historicky nejnižší teplotu v Japonsku naměřili právě zde a bylo to -41 °C. Některé zdroje dokonce uvádějí Asahikawu jako nejchladnější japonské město. Po Sapporu je to druhé největší sídlo na Hokkaidu a proslulo místní verzí nudlí ramen, nejsevernější zoologickou zahradou v Japonsku a suchým a čistým saké.

Otokoyama, jedno z prvních saké na mezinárodním trhu
V Asahikawé bychom našli hned tři producenty saké. Největším z nich je Otokoyama, jejíž produkty jsou rozšířené nejenom po celém Japonsku, ale vyváží se i do 20 zahraničních zemí. Kromě toho, že to je nejznámější saké z Hokkaida v Japonsku, je to navíc jedna z prvních značek, které se podařilo prorazit v zahraničí. V Severní Americe bylo dokonce slovo Otokoyama po nějakou dobu synonymem pro saké. Otokoyama již ke konci sedmdesátých let představila rýžové víno světu a vydláždila tak ostatním výrobcům cestu na zámořské trhy. Jejich junmai daiginjo si odneslo zlatou medaili ze zahraniční soutěže již v roce 1977.




Sakagura byla založena v roce 1887, tedy krátce po kolonizaci dosud barbarského Hokkaida. Kromě samotné továrny provozuje Otokoyama od roku 1967 i třípatrové muzeum, kde v přízemí naleznete obchod s ochutnávkou, v druhém patře potom expozici historie jejich saké prezentovanou zejména na několika ukiyo-e, neboli „obrazech měnlivého světa“ a ve třetím patře se nachází kinosál a výstava nářadí, které se používá ve výrobě saké.


Název odkazuje k hoře Otokoyama v Kyótu, na které stojí svatyně zasvěcená bohu války a válečníků – Hačimanovi. Otokoyama v překladu znamená „mužská hora“ a mělo by to v nás evokovat bujaré slavnosti plné alkoholu, které pořádali samurajové před válečným tažením, aby si získali přízeň Hačimana v nadcházející bitvě.
Voda a rýže z Hokkaida
Asahikawa je město řek. Traduje se, že je jich zde celkem 167 a vede přes ně více než 750 mostů. Otokoyama používá podzemní vodu, která stéká ze zasněžených vrcholků hor Daisetsuzan. Ta má optimální vlastnosti pro výrobu suchého saké a sakagura ji štědře poskytuje veřejnosti ke konzumaci. Pramen je zpřístupněn denně od 9:00 do 17:00 a každý si může nabrat až 18 litrů vody. Rýži se Otokoyama snaží v co největší míře nakupovat od místních zemědělců.


Kuniyoshi, suché tokubetsu junmai
Etiketa této gigantické 1800 mililitrové lahve je impozantní. Zobrazuje samuraje, který připíjí pohárem Otokoyamy. Jedná se o dílo jednoho z posledních velkých mistrů ukiyo-e, Utagawy Kuniyoshiho (1798 – 1861), a zobrazuje jednoho z účastníků incidentu známého jako Pomsta 47 róninů. Podle mistra malíře bylo pojmenováno i toto tokubetsu junmai.

Základní specifikace saké jsou: typ junmai (bez přídavku čistého alkoholu), SMV +10 (velmi suché), odrůda rýže Miyamanishiki, stupeň leštění rýže 55%, kyseliny 1,6 (nadprůměrné), kvasinky kyokai kobo č. 901 (nepěnící), obsah alkoholu 15,5%.
Saké je bez barvy a průzračně čiré. Vůně má mírnou intenzitu a můžeme cítit sladký jogurt s rozinkami nebo zralým ovocem. Při pokojové teplotě převládá dojem velmi suchého saké s jemnou kyselinkou a krátkou zemitou dochutí. Jedná se o tak zvaný tanrei karakuchi styl, který se vyznačuje tím, že je hodně suchý a bez dochuti. Na patře můžeme rozpoznat chuť vařené rýže, náznak zelených jablek, sušeného ovoce a nakonec se krátce dostaví zemitost alkoholu.

Jak může název „Chlapská hora“ napovídat, Kuniyoshi je přímočaré suché saké, které si dokážu představit v rukou samurajů v předvečer velké bitvy. Jedná se o univerzální saké, na jehož stabilitu se můžeme spolehnout za jakékoliv teploty, a proto je vhodné jak pro začátečníky, tak jako doprovod k jídlu (podobně jako Opilá Velryba od Suigei). Spolehlivě spláchne masnotu a pachuť ryb, protože je velmi suché a díky čisté chuti bez ocasu bychom těžko hledali pokrm, se kterým by bylo Kuniyoshi v konfliktu. Hodí se zejména k masu, suši nebo sašimi, tempuře ale hlavně k nudlím ramen (nejen) z Asahikawy.